Om Omega-3

Omega-3 er viktig for alle. Fra å utvikle hjernen hos det ufødte liv i mors mage til å holde muskler, ledd, hjerte, karsystem og hjerne i god funksjon når man kommer opp i årene. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA har en viktig rolle i alle kroppens celler. Våre firbeinte venner har behov for å innta omega-3 akkurat som vi mennesker . Mangel på omega-3 kan føre til tørr hud og flass, økt håravfall, hudsykdommer og kløe hos alle pattedyr. 
 
Omega-3 er den generelle betegnelsen på livsviktige fettsyrer som både vi mennesker og dyr må få tilført gjennom kosten. I tradisjonell dyremat finnes der få kilder til de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA. De beste kildene er fet fisk og sjømat, særlig fiske olje fra fet fisk.
 
En lang rekke vitenskapelige studier viser at regelmessig inntak av EPA og DHA fra fiskefett er gunstig for helsen (1). Særlig har disse fettsyrene en helsebringende effekt på hjertet og dets kretsløp. Omega-3-fettsyrer kreves også for at kroppen kan lage cellemembraner og spiller en viktig rolle i nervevevet (2).
 
Nyere forskning viser at omega-3 også:
 
·      hjelper mot flass, kløe og røyting
·      gir en sunn og blank pels
·      smører leddene, hjernen og hjerte og karsystemet
·      styrker immunforsvaret
·      forbedrer pusten og utholdenheten
·      utvikler hjernen
·      bedrer konsentrasjonen
 
(1)    Norden. Nordic Nutrition Recommendations 2004. Integrating nutrition and physical acitivity. 4. utg., Nordisk ministerråd, København, 2004.
(2)    Pedersen JI, Hjartåker A og Andersen SA. Grunnleggende ernæringslære. 1. utg., Gyldendal 2009.