Historien om Obersten

 

Det var en meget spesiell hund som en gang på 1900 tallet spankulerte rundt i Horten by. De fleste i byen visste hvem denne hunden var og slaktere i byen pleide å gi den store kjøttstykker rett som det var. Men da barna ville bruke ham som trekkhund, fikk de streng beskjed : “denne hunden har trukket altfor mye, altfor langt i livet sitt, og skal aldri mer trenge å trekke et gram!" Hunden, ”Obersten” var nemlig den eneste gjenlevende hunden som kom tilbake til Norge etter Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen i 1911. ”Obersten” var lederhunden til Amundsen, den beste og sterkeste av alle hundene som ble med til Sydpolen
 
En stor del av Amundsens suksess i å nå Sydpolen var nettopp takket være Grønlandshundene som trakk sleder med utstyr og mat. Det tok ekspedisjonen bare 99 dager å tilbakelegge de 3000 kilometerne, takket være hundene. Amundsen visste at Grønlandshunder var ideelle grunnet sitt opphold blant inuittene i Gjøa Havn i forbindelse med Gjøa ekspedisjonen i 1903-06 , og fordi han stolte på sin venn Fridtjof Nansens anbefalinger og erfaringer med trekkhunder i polare strøk.
 
Ekspedisjonen hadde med seg over 100 hunder, men kun 54 satte kursen mot Sydpolen. 11 hunder var igjen da de returnerte til Framheim etter å ha nådd polpunktet. Mange døde underveis eller i Buenos Aires etter ekspedisjonen var over. Noen ble også solgt videre, men ”Obersten” var så spesiell at både Roald Amundsen og hans nærmeste mann Oscar Wisting ville ha ham med hjem til Norge! Der ble han tatt godt hånd om av sønnen til Wisting og levde et godt liv. Det ryktes at han også fikk et kull med valper med kjæresten ”Lucy”, og levde helt til han ble 13 år.